Oreo's en donuts!
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Suzet
02 Februari 2011 | Verenigde Staten, State College
How are you doing? Hoe is het met jullie, in het naar wat ik ervan meekrijg vooral regenachtige en soms koude Nederland? Troost jullie, vergeleken met de kou van hier valt het daar echt nog mee hoor! Een paar dagen geleden vroren je neusharen zelfs aan elkaar… brrr…
Hier gaat alles goed. Inmiddels is het alweer een paar weken geleden dat ik een berichtje schreef.. Ondertussen ben ik natuurlijk veel ervaringen rijker hier! Vooral in State College en op school. Dus, waar begin ik..
Eerst maar eens: State College Area High School! Het is de meest liberale en progressieve High School van de stad, met in totaal 2400 leerlingen verdeeld over twee gebouwen (South en North). Ik zit samen met Anniek in the South Building, waar 1200 leerlingen zitten in grade 9 en grade 10 (vergelijkbaar met 3e en 4e klas in Nederland). Mijn mentor, Beth (vrouw in labjas op de foto), is een heel aardige en open-minded vrouw die al ruim 20 jaar in het scheikunde- en biologie-onderwijs zit. Veel kennis dus, en veel te leren.. Ook over de school en het schoolsysteem hier in Amerika. Zij heeft bijvoorbeeld elke dag dezelfde klassen! Elke dag is dus 2e, 3e, 6e en 8e uur advanced level biology (het hoogste niveau biologie in ons gebouw) en het 5e uur biology 1 (het gemiddelde niveau biologie). Dat 5e uur is inmiddels al mijn klas en die geef ik nu alweer zo’n 2 weken les. Het hogere niveau ben ik deze week langzaam mee begonnen, binnenkort ga ik ook voor die klassen plannen en lesgeven! Spannend, leuk! :) Het lesgeven ging over het algemeen erg goed! (ik blijf natuurlijk lekker kritisch op mezelf, maar ik moet zeggen dat ik hier buitengewoon relaxed en helemaal niet zo perfectionistisch ben..) De mentor van de uni-lerarenopleiding hier is al langs geweest om te kijken en die was ook positief!
Ik zeg ‘langzaam’ mee begonnen, want gister en vandaag hadden we ‘snow days’: vrije dagen omdat het met de sneeuw en gladheid niet verantwoord was om naar school te gaan (vinden zij). We hebben ook echt wel veel sneeuw gehad, maar het valt nu op zich wel mee! Het is ook heel erg koud geweest, -20 wel!, maar nu lijkt het te gaan dooien.. Het varieert echt: ene dag sneeuw en ijskoud, dan weer mild en droog. Als ze alleen de nachtvorst eng vinden, hebben we 2 hours snow delay, wat betekent dat we pas rond half 9 uit bed hoeven in plaats van half 7! Dat is dus erg relax!
Met de twee Nederlandse meiden, Elvira en Anniek, met wie ik woon hier is het ook supergezellig! Heerlijk appartement op een toplocatie, dus alles is te lopen! Ook de school, zo’n 20 minuutjes.. Is een lekker ochtendwandelingetje! Verder hebben we een sportabonnement van de uni, dus ben lekker aan het spinnen of andere work-outs aan het volgen! In de weekenden hebben we al veel ondernomen! Soms alleen, maar vooral ook veel met z’n 3en en met andere mensen die we hebben leren kennen! Dat is echt gezellig.. We gaan veel uit voor goede lekkere koffie, we doen enorme tassen boodschappen bij de malls (eindelijk hebben we nu ook ons eigen koffiezetapparaat en hebben we ons eigen internet en een 2e hands tv geregeld, erg fijn!), we zijn naar barretjes en (huis)feestjes geweest, gewoon lekker door State College banjeren en mensen kijken, campus verkennen, met het museum, en op de foto met onze mascotte de leeuw, uit eten bij de Baby’s Burgers (ontzettend Amerikaanse burgertent met jaren-‘50 stijl, haha), Cozy Thai (zie foto’s), berg Mount Nittany hier dichtbij beklommen, en ik vergeet nog vast veel meer... En dit weekend gaan we naar Philly, Philadelphia! Met de mentor van Anniek… Heb er echt zin in!
Toch blijven sommige dingen hier echt Amerikaans: gezond eten is duur.. veel mensen lopen er ouderwets/in joggingbroek+capuchontrui bij.. of het andere uiterste, met blote benen en korte jurkjes of sportbroekjes.. (en met snowguns, zie foto :)) veel dikke mensen.. ongezond eten.. alles met de auto.. heel overdreven uiting van emoties en omgangsvormen.. (= lees 'oh my gosh, that’s aaaaaaaawwwwweeeeeeeeeeeesssssssoooooooooommmmmmeeeeeee!!!!!' ;))
De foto’s bij al deze verhalen zijn te zien op https://picasaweb.google.com/suzetzijlstra/Amerika9Jan2011Tot2Feb2011
Jullie heel veel plezier met alle verjaardagen, feestjes, weekendjes en uitstapjes die zovelen van jullie allemaal gaan maken!! Leuk hoor! :) Verder ook succes weer met werk, studie en school.. en geniet van de lekkere bruine boterhammen met kaas, dan genieten wij van de oreo’s en de donuts! ;)
Liefs van Suus
03 Februari 2011 - 05:32
Dorien:
He suzet,
Wat een leuke verhalen, fijn om te zien dat je het zo naar je zin hebt! En je hebt me inderdaad een stukje minder ellendig laten voelen door je verhalen over -20 en pakken sneeuw. Hier lijkt het alsof de winter gelukkig bijna over is, nog even volhouden..... :) -
03 Februari 2011 - 09:33
Remco:
Heey voorzitster,
Goed bezig! Leuk dat je het naar je zin hebt. Maar foei! Schaam je! Die hamburger ziet er heerlijk gezond uit ;). Haha.
Blijf schrijven! Is een leuke afwisseling van het saaie AV-bestaan. Ben benieuwd hoe de "advanced" klassen je bevallen.
xx -
03 Februari 2011 - 10:45
Christa:
Lieve Suus!
Wat een heerlijke verhaal weer, en leuke foto's! Heerlijk ook die cheerleaders bij die basketbalwedstrijd, ook echt Amerikaans! :-) Fijn dat je zo geniet, ga vooraf zo door! En ondertussen missen wij jou best wel een beetje...
We denken aan je!
Liefs! -
03 Februari 2011 - 17:37
Kimmi:
Waaaaaah! That all sounds AAAAAAWEEEEESOOOOOOOME Suzet! XoXo -
04 Februari 2011 - 12:41
Sanne:
Goed verhaal! Fijn om te lezen dat je je zo vermaakt. En dat je druk aan het beer-pongen bent (die houden we vast!). Hebben je leerlingen echt allemaal een eigen laptop? En die foto met de showguns is wel heel pikant.
Hier alles goed. We hebben je gemist vorige weer bij de high tea met Roos en Chris. Maar waarschijnlijk was het nu toch allemaal veel te gezond voor je ;)
Geniet!! -
09 Februari 2011 - 18:32
Fam. Bartling:
Hoi Suzet,
Fijn dat het je zo bevalt. Leuk al je ervaringen te lezen. Eet maar niet te veel van die Oreo's en donuts. We weten uit ervaring hoe je naar een bruine boterham met Hollandse kaas kunt verlangen. Maar ja, dat duurt nog even. Wat een leuke oorbellen had je voor je moeder gekocht.
Geniet nog met volle teugen,
Groetjes, Jan, Ria en Hans -
10 Februari 2011 - 13:33
Loes:
Heey Suzet,
leuk hoor je fotos!!! En je verhalen ook natuurlijk, maar erg leuk om te zien wat je allemaal doet! Succes nu met je advanced klassen, zit iedereen daar trouwens gewoon met een macbook in de klas?!?! Zou ik ook wel willen ;) xxxxx